Faluház

Cím: Vizsoly, Szent jános u.40.sz.
Szakmai vezető: Tóth Éva
E-mail: honharangod@freemail.hu
Nyitva tartás: hétfőtől szombatig 13.00-20.00 óráig

Az 1960- as évek elején épített Kultúrházat (mely akkor több funkciót is betöltött pl.: párt, illetve KISZ helyiség, könyvtár, iskola, szakkörök és mozi vetítés helyszíne) az 1980-as években bezárták, mivel renoválására, felújítására, anyagi okok miatt nem volt lehetőség. Ebből következően kihasználatlan volt, színvonalas kulturális és egyéb rendezvények megtartására alkalmatlanná vált.

Településünkön nagyon fontos a kulturális élet fellendítése, mivel sajnos nálunk is beindult a település öregedése. Ahhoz, hogy a fiataljainkat itt tudjuk tartani, biztosítanunk kell számukra egy olyan helyet, ahol lehetőségük van a szabadidő hasznos eltöltésére, a muzeális emlékek bemutatására, könyvtár kialakítására.

Pályázati támogatások segítségével szeretnénk településünk régi fényét a magyar kultúra méltó rangjára emelni, a már elkezdett tevékenység folytatásával. Ennek érdekében önkormányzatunk 2006-os évben KÖZKINCS hitelprogram pályázat keretében közel 20 millió forintos beruházást hajtott végre a Művelődési Ház rekonstrukciójára. Továbbá közművelődési érdekeltségnövelő pályázaton nyert támogatásnak köszönhetően a csaknem 50 éves berendezési tárgyaink egy részét sikerült lecserélni abból a célból, hogy elfogadható körülményeket tudjunk biztosítani a különböző rendezvényeknek. Ennek köszönhetően a településünkön egy magasabb színvonalú, a kor követelményeinek megfelelő kulturális - információs - turisztikai központ fog létrejönni.

Fontosnak tartjuk a felnőtt lakosság közművelődési tevékenységbe való bevonását, tervezzük az olvasókör, sajtófigyelő, kertbarát kör, hagyományörző csoport kialakítását. Ebből a célból sor került Internet hozzáférés bővítésére, továbbá a Nemzeti Kulturális Alapprogram Igazgatóságához benyújott hang- és fénytechnikai eszközök beszerzésének támogatására (pl.: hangfal, erősítő szett, keveropult, szintetizátor, ritmus gitár) került sor közel 1,5 millió forint értékben.

Internet segítségével kell tájékoztatunk az ide érkező turistacsoportokat, a magánszemélyeknek a programlehetőségeket, melyek minden nap, megadott idopontban elérhetőek lennének.

Ebben az esetben is nagyon fontos a szervezettség és az információ, arról nem is beszélve, hogy fiataljaink számára nyári munkalehetőséget biztosítana. Tehát a település belső felépítésén túl fontos az idegenforgalom felé a nyitás, szinte létkérdés, mert a környékünkön óriási a munkanélküliség, valamint egy olyan kincs, a Vizsolyi Biblia, tulajdonában vagyunk, amelyet bűn lenne nem népszerűsíteni, történetéről nem beszélni.

A Faluház az elkövetkezendő években otthont adna az ifjúsági klubnak, a nyugdíjasklubnak, a szerveződő kismama klubnak. Létrehoztunk a fiatal lakosság számára egy játéktermet ahol különböző eszközök segítségével tudják szabadidejüket hasznosan eltölteni. Ebből a célból a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma által meghírdetett térségi szintu KÖZKINCS pályázaton belül beszerzésre került többek között: edzőcentrum, rex és csocsóasztal, dart tábla, szobakerékpár, súlyzók.

A helyi védőnői szolgálattal, az iskolával, óvodával együttműködve szeretnénk nemcsak a gyerekek, hanem az idősebb korosztály részére is ismeretterjesztő előadássorozatot szervezni, melynek fő témái az egészséges életmód, a továbbtanulás, a gyermekvállalás felellősége stb.

Vizsolyi Énekkar

2008 szeptemberében alakult az énekkar 10 fővel, főként fiatal pedagógusokból
és szülőkből.

Minden héten csütörtökön délután 4 órától próbálnak a Faluházban.

Programokról:

2008 év
Elsőként az idősek napján mutatkoztak be Vizsolyban, abaúji népdalokkal.

Novemberben a szomszéd településen Hernádcécén, szintén idősek napján léptek fel.

Decemberben az iskolában a karácsonyi műsorban énekeltek karácsonyi, egyházi
énekeket, valamint a falu Főterén a mindenki karácsonyfájánál.
2009 év

Március 15-én Kossuth nótákat adtak elő az ünnepi megemlékezés
alkalmával.

Készülnek az iskolában megrendezésre kerülő Rákóczi-napokra, kuruc kori énekekkel. Anyák napjára egy színdarabot is szeretnének bemutatni.

Majd a Biblia fesztiválra keresztény könnyűzenei dalokat szeretnének előadni.


Viszolyi Énekkar

Nyugdíjas klub
Az elmúlt év novemberében alakult a Faluházban egy nyugdíjas klub. Minden kedden délután 2-4 óra között találkozunk a könyvtárszobában. Nagyon jól érezzük magunkat. Sokat beszélgetünk. Minden hónapban hívunk vendéget is. Januárban Árvai Zoltán római katolikus plébános úr jött el hozzánk. Vízkereszt alkalmából megszentelte a Faluházat és elbeszélgetett velünk. Februárban Sipos-Vizaknai Gergely református tiszteletes úr látogatott meg minket, Isten áldását kérte a nyugdíjas klub működésére. Márciusi vendégünk polgármester úr volt, aki beszélt a terveiről, mit szeretne megvalósítani a faluban. Áprilisban Dr. Hornok Incéné védőnő csatlakozott csapatunkhoz és látta el hasznos tanácsokkal az időseket. Márciusban egy kis kirándulást is szerveztünk a szomszédos Hejcére. Megnéztük a szeretetotthont, lakót megajándékoztuk. Ezután a katonai emlékműhöz sétéltunk és mécsest gyújtottunk a lezuhant szlovák repülőgép áldozataiért. Majd a római katolikus templomban misén vettünk részt. Ezúton szeretnénk megköszönni Bihi Miklós polgármester úrnak, hogy rendelkezésünkre bocsájtotta a kisbuszt, Rozgonyi Bélának, hogy elvitt minket és Árvai Zoltánnak az idegenvezetését. Áprilisban is tervezünk kirándulást a festői szépségű Arkára és Boldogkőváraljára. Nagyon sok szeretettel hívunk és várunk minden nyugdíjas korú nőt illetve férfit, csatlakozzon hozzánk!

Töltsünk együtt egy délutánt a hétből! Ne zárkozzon el a lehetőség elől senki! Akik rendszeresen járnak a foglalkozásokra nagyon jól érzik magukat. Igaz még kevesen vagyunk 6-8 fő között mozog a létszámunk, de bízunk benne, hogy ez az idő előrehaladtával csak növekedni fog.

 

 


Vizsolyi Idegenforgalmi és Ifjúsági Központ

Mezei Olivér készítette a biblia éve tiszteletésre, melyet a faluház
szentelésekor ajándékozott a katolikus plébánosnak, a református lelkésznek
és a polgármesternek.

 

 

© 2003 - 2022 Minden jog fenntartva! Me-NET Student Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.