"VIZSOLY A BIBLIA BÖLCSŐJE"

2009. július 23-26

Letölthetőek *.pdf

KULTURÁLIS RENDEZVÉNYSOROZAT

2009. július 23. -1. nap

"Vizsoly, a Biblia Bölcsője" rendezvénysorozat nyitóprogramja a "Szenczi Molnár Albert nyomában" címet viselő emlékfutás volt, melynek keretében Göncről, a Biblia kiállítás helyszínétől, Vizsolyba, a Református templomig futottak az útvonalon érintett települések, így Gönc-Göncruszka-Vilmány-és Vizsoly tanulói. A gyerekek azt, az utat futották végig, mely útvonalon 1590-ben a kéziratokkal gyalogosan bandukoló vagy szekerecskén bóbiskoló diákok vitték Göncről Vizsolyba, a nyomdába a Szent Biblia magyarra fordított lapjait és vitték vissza a próbanyomatokat nap, mint nap.

A gyerekek minden település helységtáblájánál felállított állomásokon, egy bibliával kapcsolatos feladatot kaptak, melyet nagyon ügyesen megoldottak és indultak tovább. Az indulás helyszínén, az útvonal menti településeken és az érkezési állomáson lelkes lakók szurkoltak a gyerekeknek. A Református templomnál a megfáradt befutókat Bihi Miklós polgármester, és Sipos-Vizaknai Gergely református lelkész fogadta, akik a jól teljesítés elismeréseként ajándékcsomagot adtak a gyerekeknek.

A "Vizsoly a Biblia Bölcsője" címet viselő rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitójára 17.00 órakor a Református Templomban került sor.

A megjelent vendégeket Bihi Miklós polgármester köszöntötte.

A rendezvényt Sipos-Vizaknai Gergely református lelkész nyitotta meg. Majd köszöntötte a résztvevőket az Abaúji Egyházmegye esperese,Baksy Mária, Hornyák János a görög katolikus egyház paróchusa, valamint Árvai Zoltán a római katolikus egyház plébánosa.

Előadást tartott: Dr. Dienes Dénes, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia professzora.
Takács Zoltán Bálint, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója bemutatta a Múzeum 16. századi korhű nyomdagépét, mely a református templomban a rendezvény ideje alatt megtekinthető.
A Magyar Művészeti Akadémia grafiaki kiállítását Prof. Emeritus Dr. Fekete György nyitott meg a Református táborban. A kiállítás augusztus 31-ig, naponta 10.00-18.00 óráig tekinthető meg.

A Faluházban Bódi Katalin képzőművész alkotásaiból kiállítás került berendezésre, melyet Takács Ferenc nyitott meg.

A rendezvény első napja a BPA Színházi Társulat "Messiás thriller" című előadással zárult.


Vizsolyi Idegenforgalmi és Ifjúsági Központ

Mezei Olivér készítette a biblia éve tiszteletésre, melyet a faluház
szentelésekor ajándékozott a katolikus plébánosnak, a református lelkésznek
és a polgármesternek.

 

 

© 2003 - 2022 Minden jog fenntartva! Me-NET Student Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.