Friss hírek

2007

VIRÁGH ANDRÁS LISZT-DÍJAS ORGONAMUVÉSZ

Virágh András zenei tanulmányait a budapesti Bartók Béla Konzervatóriumban kezdte, orgonamuvész-tanári diplom
át 1983-ban kapott a Liszt Ferenc Zeneakadémián. Tanárai Virágh Endre és Gergely Ferenc voltak. 1983-ban, a II. Nemzetközi Liszt Ferenc Orgonaversenyen a döntobe jutott és a Liszt-muvek legkiválóbb interpretálásáért elnyerte a "Cziffra-Alapítvány" különdíját.
Virágh András rendszeresen hangversenyezik Magyarországon és külföldön, repertoárjának gerincét Bach, Franck, Liszt, Reger, Mendelssohn, Brahms, valamint a kortárs magyar orgonamuvek alkotják.
Jelenleg a budapesti Belvárosi Foplébániatemplom karnagya és zeneigazgatója, valamint az Országúti Ferences templom Kapisztrán Kórusának karigazgatója. Rendszeresen orgonál a budapesti Szent István Bazilikában és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar állandó orgonistája. A szombathelyi Konzervatóriumban és a Berzsenyi Dániel Foiskola Egyházzene Szakán orgonát tanít, foiskolai docens.
Muvészi pályafutásának elismeréseként 2001. március 15-én a Magyar Köztársaság Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Minisztere a LISZT FERENC – díjat adományozta Virágh Andrásnak.
Külföldi vendégszerepléseinek helyszínei: Olaszország, Ausztria, Németország, Svájc, Belgium, Dánia, Franciaország, Szlovákia, Bulgária, Spanyolország, Mexikó, Észtország és az USA.
LISZT "KISUNOKÁJA", A KLASSZIS ORGONISTA

.. az ifjú, mindössze huszonnyolc esztendos magyar orgonamuvész, Virágh András nemrégiben lezajlott esti hangversenye igazi közönségsiker volt. Nagy számú zeneérto gyult itt egybe, hogy meghallgassa a budapesti származású, kifinomult eloadómuvészt, ….. - olyasfajta muvészembert, aki számos vonatkozásban illusztris elodjére, Liszt Ferencre emlékeztet.


Mindkettojük ugyanarról a szüloföldrol származik, közös vonásuk, hogy partitúra nélkül, emlékezetbol intertpretálnak, s mi több, fizikai megjelenésük vonzó és esztétikus volta is összeköti oket, - az a tulajdonság, amely a múlt század óriását a kor meghatározó társadalmi köreiben is oly sikeressé tette.

Piacensa - Italy, 1988

 


Vizsolyi Idegenforgalmi és Ifjúsági Központ

Mezei Olivér készítette a biblia éve tiszteletésre, melyet a faluház
szentelésekor ajándékozott a katolikus plébánosnak, a református lelkésznek
és a polgármesternek.

 

 

© 2003 - 2022 Minden jog fenntartva! Me-NET Student Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.