Friss hírek

2007

FALUHÁZ átadása
2007. május 11.

A Közkincs-program keretében, pályázat útján elnyert pénzből megújult a vizsolyi Faluház. A létesítményt Hiller István oktatási és kulturális miniszter avatta fel 2007. május 11-én (péntek délután).
Az 1960-as évek elején épített, több funkciót - könyvtár, iskola, mozi - is betöltő kultúrházat leromlott állaga miatt az 1980-as években bezárták, felújítását pénz hiányában az önkormányzat nem tudta finanszírozni.

Az épület megújítására rendkívül nagy volt az igény, mert színvonalas kulturális és egyéb rendezvényeket nem lehetett megtartani a községben, és nem volt egy kulturált helyszín a fiatalok szabadidejének hasznos eltöltésére sem.

Vizsoly, mint "a magyar biblia bölcsoje" számos olyan fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt években, melynek az volt a célja, hogy a település visszaszerezze régi fényét és Vizsolyt a magyar kultúra méltó rangjára emelje.
Az önkormányzat a Közkincs-hitelprogram keretében elnyert húszmillió forintból , és a helybeliek közreműödésével elvégezte az épület külső-belső felújítását, lecserélték a közel 50 éves bútorokat.
Az internetes kapcsolattal, számítógépekkel ellátott intézmény a jövőben a kor követelményeinek megfelelő kulturális, információs és turisztikai központként funkcionál.

A nemzeti színű szalag átvágása után a faluház avató ünnepségén a meghívott vendégeket: Dr Hiller István oktatási és kulturális minisztert, Nyakó István országgyűlési képviselőt, a szomszédos települések polgármestereit, a beruházásban közreműködőket, valamint a szépszámmal összegyűlt vizsolyiakat- Bihi Miklós polgármester köszöntötte. Dr Hiller István avató beszédében többet között bejelentette, hogy a saját miniszteri keretéből egymillió forintot juttat a faluháznak programok szervezésére, az épület "élettel való megtöltésére".

A Faluház avatóünnepségen az épület fő funkciójához illeszkedően a helyi óvoda és az általános iskola diákjai nagy sikert aratott kulturális programmal mutatkoztak be.

A kicsik táncot a felső tagozatosok pedig Móra Ferenc: Csoszfogadás című népi játékát adták elő.

A darab szereploi voltak:
Hegybíró:
Horváth Bence 8.osztály
Szerencsés Fekete Lőrinc:
Asztalos Péter 7.osztály
Lószaggató Tóth Mihály:
Sváb Levente 6.osztály
Nebízdrá Hólyag Imre:
Tóth Róbert 7.osztály
Istenes Fekete András:
Tóth Dominik 6.osztály
Ábel, kisbíró:
Tóth Márk 6.osztály
Ügyvéd:
Juhász Máté 6 osztály
Orvos:
Barna Dávid 7.osztály
Büréger, kocsmáros:
Hornyák Máté 7.osztály
Özvegyasszony:
Csákány Csilla 8.osztály
Bankó Pista, Banktisztiviselő:
Kovács Dávid 5.osztály
Asszonyok:
Árnyasi Enikő 8.osztály
Skarbik Beatrix 8.osztály
Horváth Anita 8.osztály
A színdarabot betanították:
Király Ferencné
Mezei Olivérné
Az alsósok táncát betanította:
Tóth Éva
Az óvodásokat felkészítették:
Verba Jánosné
Homonnainé Kaposi Beáta

A színdarabban szereplő gyerekek nagy átéléssel, élethűen, hibátlan népi kiejtésekkel, szinte művészi alakítással adták elő a rendkívül jól választott szórakoztató darabot. Mindezek bizonyították, hogy igenis, ebben a településben szükség van egy kulturális központra, ahol különböző programok keretében a helyi tehetségek felismerhetők és rendszeres fellépésekkel tovább fejleszthetők.
Vizsolyban valóban "Kell egy hely", ahogyan ezt a Közkincs program szlogenje is tartalmazza.
Ez a hely végre elkészült, most már birtokba vehetik a művész palánták, a szórakozni vágyók, az internettel ismerkedők, a könyvtárt kedvelők és a konditermet szeretők.

KÉPEK az átadásról

 


Vizsolyi Idegenforgalmi és Ifjúsági Központ

Mezei Olivér készítette a biblia éve tiszteletésre, melyet a faluház
szentelésekor ajándékozott a katolikus plébánosnak, a református lelkésznek
és a polgármesternek.

 

 

© 2003 - 2022 Minden jog fenntartva! Me-NET Student Kft. Miskolc
A weboldalak tartalmának, képeinek másodközlése, felhasználása csak a tulajdonos írásos engedélyével lehetséges.